10 Güzel Konuşma Tekniği

Yazar: Toptalent

Türkiye İş Bankası "Online Liderlik Eğitimini" sunar...

  • KONU #7
  • Etkili Konuşma

Güzel konuşma her zaman dikkat etmemiz gereken bir konu çünkü insanlar ilişki odaklı varlıklardır. Bu dünyada, diğerlerine bağlı olmak ve sağlam bir topluluk oluşturabilmek adına bulunuyoruz. Bu amacı yerine getirmek için birbirimizle iletişim kurmamız gerektiği ise su götürmez bir gerçektir.

Çalışma arkadaşlarımızla, arkadaşlarımızla, ailemizle, kısacası herkesle geliştirici ve üretken konuşmalar gerçekleştirmeliyiz. İyi bir iletişim sayesinde romantik ilişkilerden tutun da, iş ortaklıkları ve hatta ürün satışları bile kolaylıkla sağlanabilir.

İyi iletişim becerileri insanlar arasındaki ilişkiler için çok önemlidir. Peki, bunları nasıl geliştirebiliriz? Aşağıda bahsedeceğimiz 10 güzel konuşma tekniğini kullanarak  işe başlayabilirsin.

1. Hızlı mı konuşuyorsun?

Yeni birisiyle tanıştın ve garip bir durum içinde hissediyordun. Bu yüzden gerginleştin ki, bu oldukça normal. Kendini toplayacak zamanın da yoktu ve sen de boş yere gevezelik ettin, çok hızlı ve çok fazla konuştun. Sonuç olarak da karşındaki kişi söylediklerinden tek bir kelime bile anlamadı.

Çözüm: Gerginlik, konuşmalarımızdaki bu tip yaygın hataları beraberinde getirir. Bununla mücadele etmek için sadece derin bir nefes al ve gülümse. Diyelim ki konuştuğun kişi söylemen gereken şeylere karşı oldukça ilgili; bu yüzden konuşurken bazı küçük aralar ver.

2. Çok mu fazla soru soruyorsun?

Eğer polis sorgusuna çeker gibi çok fazla soru sorarsan, konuştuğun kişi hangi soruya cevap vereceğini şaşırır. Sonuçta bir bağlantı sağlanır ama buna asla bir ilişki denemez.

Çözüm:

a. Genel bir soru sor.
b. Cevabı göz önünde bulundur.
c. Sorduğun soruya verilmiş olan cevap üzerine bir geribildirim sağla.
d- Cevap için bekle. Eğer karşındaki bir soruyla cevap verirse, güzel. Fakat bir açıklamayla karşına çıkıyorsa, söylediklerini tekrarla ve hazırlanması için biraz bekle.

3. İfadelerin çok mu üzerinde çalışılmış gibi?

Bir satış yapacaksın ve bu nedenle şirketinin vermiş olduğu satış senaryosunu ezberledin. Ezberlemiş olduğun şeylere dayanarak konuşsan da karşındaki kişiden bir tepki alamıyorsan, işte burda bir sorun var demektir.

Çözüm: Güven her şeydir. Eğer muhtemel müşterin sana gerçekten güvenmemişse, bir anlaşma imzalamayı aklından bile geçirme.

4. Kendine çok mu düşkünsün?

Kendin, işin, hayallerin ve sıkıntıların hakkında o kadar fazla konuşuyorsun ki karşındaki kişi kendisini seninle alakalı bir seminere katılmış gibi hissediyor.

Çözüm: Karşı tarafın da fikrini sor: “Benim en sevdiğim konu kişisel finans. Ya seninki?”

5. Belli bir hedefin mi yok?

Oldukça yumuşak bir şekilde konuşuyorsun fakat konuşmanın sonunda elle tutulur bir sonuç elde edemiyorsun. Önce güven mi oluşturmak gerekiyordu? Yoksa satışa mı öncelik verilseydi? Yoksa müşteriyi dışarı mı davet etmek gerekirdi? Kim bilir!

Çözüm: Yetişkin insanların iletişimi yüzeysel değildir; içinde bir amaç barındırır. Ama ne tür bir amaç? Önce bunu belirleyip konuşmaya o şekilde başla.

6. Her zaman haklı olmak zorunda mısın?

Senin için her konuşma adeta bir savaş gibi. Herkesi söylediğin şeylere ikna etmeye çalışıyorsun ve bu yüzden asla pes etmiyorsun. Her zaman haklısın, değil mi?

Çözüm: Herkesin kendisine ait bir düşüncesi vardır, öncelikle bunu kabul et. Düşüncelerini karşındakine zorla kabul ettirmene gerek yok. Aksine böyle yaparak o kişiyi daha da uzaklaştırırsın. Kibir, bu tip yaygın konuşma hatalarına kapı açar. Bu yüzden mütevazi ol.

7. Az çok tanıdığın insanlarla tuhaf konular hakkında konuşuyor musun?

“Aslında yeni tanıştık ama eski ilişkilerimi, bitmeyen sindirim problemlerimi ve dökülen saçlarım hakkındaki konuşmalarımı dinle bence.”

Çözüm: Yeni tanıştığın biriyle konuşurken din, cinsellik, siyaset ve olumsuzluk içeren konulardan uzak dur. Hobiler, ortak ilgi alanları veya bulunduğun konferans hakkında konuşabilirsin.

8. Gerçekten dinliyor musun?

Sıra sana gelsin diye karşı tarafın susmasını bekliyorsun. E tabi sen konuşma becerilerinle insanları hayrete düşürme derdindesin, kim umursar ki söylenenleri?

Çözüm: Gururunu bir kenara bırak ve karşındakinin söylediklerini gerçekten duymaya çalış. Vücut dilini anlamaya gayret et. “evet-hayır” sorularını kullanmaktan kaçın, bunun yerine daha derin sorular sormayı tercih et. Gerçek anlamda dinlemek için ordasın, üstünkörü duymak için değil.

9. Konuştuğun kişiye karşı kaba mısın?

Karşındaki kişiden daha iyi olduğunu düşünüyorsun ve bu yüzden de onun düşüncelerine saygı göstermiyorsun. Pek tabii, aslında sen kibar bir dil kullandığından ve davranışlarına dikkat ettiğinden eminsin fakat kelimelerin kırıcı ve tavrın da hiçe sayar gibi.

Çözüm: Bir şeyi nasıl yaptığın, neyi yaptığından daha önemlidir. Bu iletişim için de böyle. Eğer amacın iletişim kurmaksa, önce saygı duymayı öğrenmelisin.

10. Kullandığın vücut dili itici mi? 

İnsanlarla iletişim kurmak istiyorsun ama kimse seninle konuşmak istemiyor. Sence neden? Kolların bağlı, kambur duruyorsun ve kaşların da çatık. İşte sebep bu.

Çözüm: Rahatla. İletişim açık olmakla alakalıdır ve toplumsal bir olgudur. İnsanların gözlerine bak, daha fazla gülümse, dik ve kendinden emin dur. Sende bu kabiliyet var!


Türkiye İş Bankası'nın sunduğu Online Liderlik Eğitimi'nde diğer konulara göz atmak ister misin?

Tüm Konular →


POPÜLER MAKALELER

bimilim